Съвети за боядисване на стените у дома

Независимо дали се захващате със стена, или просто боядисвате една стая, това ръководство може да ви помогне да свършите работата както трябва. Стъпките, описани в тази статия, ще ви преведат през цялата процедура, от избора на грунд до нанасянето на боята, от подготовката на зоната до оставянето на боята да изсъхне. Съветите в тази статия също ще ви помогнат да избегнете често срещани грешки при боядисване.

Грунд

Преди да нанесете бои за стена, грундирайте всички порести повърхности. Порестите повърхности абсорбират петна, вода, мазнини и други вещества, които могат да оцветят или обезцветят боята. Такива повърхности включват чисто нов гипсокартон и необработено дърво. Грундът е от съществено значение за предотвратяване на тези проблеми. Трябва да нанесете слой грунд върху тези повърхности и да изчакате да изсъхне напълно, преди да нанесете боя. След като грундът изсъхне, трябва да шлайфате мястото с финозърнеста шкурка, сгъната на четвъртинки.

Някои хора остават с впечатлението, че не е необходимо да се използва грунд. В действителност обаче това не е вярно. Въпреки че нанасянето на боя върху пълни с петна стени ще елиминира тези петна, те все още ще бъдат видими през новата боя. Дори след пребоядисване все още можете да усетите миризмата на цигарен дим или домашни любимци. Мухълът не се прикрива лесно с грунд и трябва да се отстрани преди боядисване на стените. Грундът не прави боята за стени водоустойчива и трябва да се използва в зона с добра вентилация.

Подготовка

Един важен съвет, който трябва да запомните, преди да нанесете боя за стена, е да подготвите старателно повърхността. Повечето боядисвания се провалят, защото повърхността не е подготвена правилно. Можете да намалите количеството на слоевете, като нанесете грунд. Грундът запечатва повърхността и й осигурява солидна основа за прилепване към боята. Ако планирате да използвате байц или лак, уверете се, че е сух и без никакви петна преди боядисване.

След шлайфането е време да измиете и подсушите добре повърхността. Изтъркването ще премахне мръсотията и отломките, които не са необходими за боядисване. Използвайте мек разтвор на сапун и вода и избягвайте силни химикали, които могат да повредят повърхността. Винаги оставяйте стените ви да изсъхнат напълно, преди да нанесете боята. След първия слой можете да започнете втория.

Време за съхнене

Може би се чудите какво е времето за съхнене на боята за стени. Е, това е важен въпрос, който трябва да си зададете. Докато някои бои изсъхват по-бързо от други, може да искате да изчакате няколко дни или седмици, преди да започнете нов проект. В края на краищата първият слой боя трябва да изсъхне напълно, преди да преминете към следващия. И не пречи да тествате времето за изсъхване на боята, преди да започнете.

Времето за съхнене на боята за стени зависи от вида на използваната боя и нейната дебелина. За гладки стени валяк за боядисване работи най-добре, защото нанася боята на по-тънък слой. Въпреки това, отнема повече време за изсъхване на боя на маслена основа, отколкото на латексова боя. В допълнение към дебелината, блясъкът и други фактори играят роля за времето за съхнене на боята за стени.

Техники

Има няколко различни техники за боядисване на стени. Някои от по-популярните включват боядисване с гъба, измиване на цветове и валцуване на парцали. Всяка включва нанасяне на мокър цвят върху стената и след това триене на гъбата в произволен модел, за да се постигне равномерно и постоянно покритие. Въпреки че боядисването с гъба е чудесно за големи повърхности, то също е добър избор за прикриване на дефекти в повърхността на стената.

Leave a Reply