Дървени проходилки или паяк – кое да изберем?

Моментът на първите крачки на съкровището ви наистина е съкровен и очакван. Преди обаче да достигнем до този момент, доста сме изпълнени с тревога и неясноти около този процес, както и как да му помогнем да проходи бързо и лесно. На пазара можете да видите дървени проходилки тип уолкър и паяци. В тази статия ще разгледаме и двата вида, така че да имате представа от какво се нуждаете.

Проходилките тип паяци са ни добре познатите, в които слагате детето и то се движи. Да, донякъде те са безопасни, на тях можете да дори сложите нещо за хапване, тъй като имат и масичка, но те имат своите недостатъци. В някои страни, като Канада, дори са забранени и причините за това са основателни:

  • Ходенето в проходилка става навик и детето не се стреми да ходи само, а когато е извън нея, то се страхува, че ще падне и не прави никакви опити.
  • Някои ортопеди смятат, че заради позата, в която седи детето, може стойката му да се промени.
  • При този вид проходилки може да се развие висока скорост на крачетата, а детето все още няма умение да се контролира.
  • Липсва и визуална представа за движението. Самото дете няма как да ги види, тъй като те са скрити под плота на проходилката.
  • Според някои данни децата, които използват този тип проходилки прохождат по-късно, спрямо другите деца.

След като видяхме някои на паяците, време е да видим и дървените проходилки тим „уолкър“. Те са за бутане и по този начин детето се движи само, а проходилката му служи за упора. При този вид проходилки детето не може да развие висока скорост и не може да падне и да се нарани. В допълнение към това, бутането развива и фината моторика, така че освен да ходи, детето развива и още едно ключово умение.

Нашият съвет е да използвате дървени проходилки, които могат да бъдат и с активности. По този начин ще се стимулират и когнитивните умения и то по забавен начин.

Leave a Reply