Памук или микрофибър да изберете за комплект за спалнята?

На пазара в наши дни има безброй възможности, от които ви се налага да изберете най-добрия текстилен материал, който не само изглежда страхотно, но е и на приемлива цена.

Нека приемем, че изборът на плат е сведен до два варианта – памук и микрофибър. И двата са достойни кандидати, които обикновено се намират в повечето домакинства и хотелски стаи. Ето и основните характеристики на двата вида спални комплекти:

 

Микрофибърно спално бельо. Продуктите от микрофибър, както подсказва самото име, се изработват от много фини влакна. Мерната единица на влакното е “denier”, където фината коприна е 1,25 denier. За да се квалифицират като микрофибър, влакната в даден материал трябва да са по-малко от 1 denier, като някои от тях могат да бъдат 0.5 denier. Такива малки размери на влакната не се срещат в природата, а оттам и микрофибрите се произвеждат изкуствено в лаборатории. За направата на микрофибрър най-често се използват синтетични материали като полиестер. Някои естествени материали, като дървесна маса могат да се използват също за извличане на микрофибърни платове.

 

Памучно спално бельо. Памукът е естествен материал и отдавна се използва за производство на спално бельо, завивки и т.н. Известно е, че представлява мека тъкан, която има отлична дишаща функция, което позволява въздухът да се движи през нея. Обикновено дългите памучни влакна допринасят за по-мекия и гладък вид на тъканта. Също така, колкото по-голям е броят на влакната, т.е. броят на памучните нишки, присъстващи на квадратен сантиметър в тъканта, толкова по-добро е усещането му на допир. Памучните тъкани с малък брой нишки имат по-груба текстура, макар че от значение е и качеството на памучната прежда, нейната мекота и свойствата й. Обикновено памучните тъкани с брой на нишките от 200 или повече се считат за висококачествени. 100 % египетски памук или още т.нар. памук Сулина се счита за най-доброто качество памук.

Leave a Reply