Иконите в жилището

Доста пъти хората не знаят кои икони е добре да закупят за домашния иконостас. Тази публикация има за цел да опише кои са задължителните икони, кои са допълнителни, как и къде е хубаво да се разположат в дома.

Нерядко в човешкия живот се случват неочаквани, понякога нежелани събития. В такива случаи хората се замислят за закупуването на икони и търсят съвети към какви икони е най-добре да се насочат, за да се молят пред тях на Бог за защита и подкрепа. Други хора, дори и да нямат такива проблеми в живота си, желаят дома им да бъде красив и хармоничен, за това се опитват да подредят домашния иконостас по естетичен начин, който да е като празник за душата им и да ги радва със своята естетика.

Във всяко вярващо православно семейство може да се започне с йерархичен принцип, който постепенно да създаде един добре подреден и красив олтар в жилището. Започва се с икона на Спасителя, за да се засвидетелства вярата в Боговъплъщението. Следващата икона е тази на Светата Майка Богородица, за да се изрази почитта към нея като към най-съвършена сред човешкия род, която хората напълно обожават  като най-чист херувим. Олтарът в дома, подобно на този в църквата е добре да бъде поставен с лице към изток. Най-подходящото място за него, според източно-православния канон, е да бъде върху източна стена в хол, всекидневна или друга просторна, слънчева стая, така че да се вижда от всеки, който прекрачи прага на дома.

Когато източната стена е заета с прозорец или твърде масивни мебели, може да се използва и друга стена в дома. На същото място, където се поставят иконите не е добре да има светски украси като дърворезби, картини, пана, статуетки, плакати, календари, часовници и др. Също така, телевизор, радио и компютър не е хубаво да са близо до иконостаса.

Източник: Магазин за икони

Leave a Reply