Начини да се предпазим от дезинформацията?

Един от най-добрите начини да се предпазите от дезинформация е като проверявате фактите, когато се запознавате с нова информация. Днешната статия ще ви даде съвети, как да разпознавате невярна и подвеждаща информация. Независимо дали става въпрос за новини, социални медии или други източници, бъдете наясно с предубежденията си, когато четете статии.

Проверка на фактите

В днешния свят, в който милиарди хора имат лесен достъп до информация, малко количество невярна информация може да има опустошителни последици за отделните хора и обществото. Независимо дали става въпрос за политическа кампания или за информационен уебсайт, жизненоважно е да проверявате фактите, преди да повярвате на твърденията.
На първо място, трябва да знаете каква е разликата между фалшива статия в непотвърдена медия и истинка такава. Второ – хубавото е, че отсяването на дезнформация, може да се прави от всеки. Освен това проверката на фактите може да ви помогне да определите коя информация е достоверна и коя не. Ключово е да четете и следите сайтове, които са официални и достоверни.

За здравни съвети, например, може да бъде следен – https://azcare.bg/


Идентифициране

Киберпрестъпленията и дезинформацията често са свързани, като и двете представляват заплаха за нашата сигурност онлайн. Една сигурна система разчита на информирани потребители, които имат знанията да се защитават от дезинформация. Грешно представена, дадена новина може да влоши способността ни да се ориентираме в цифровата среда. От съществено значение е да знаете как да разпознавате фалшивата информация и да използвате техники, с които да потвърдите, че това, което четете, е вярно. Има няколко начина да направите това, включително обратно търсене на изображения, както и използване на инструменти, налични в търсачката.
Друг полезен начин за откриване на дезинформация е извършването на прости математически изчисления. Например, популярен “мийм” твърдеше, че през 2018 г. 10 150 души в САЩ са били убити от нелегални имигранти. Цифрата може да бъде проверена, като се намери броят на всички убийства в САЩ през 2018 г. или да се провери дали годината е вярна. Използвайки тези техники, можете да откриете изкривените новини. Освен това можете да използвате същите техники, за да противодействате на дезинформацията.

Фактите говорят

Трябва да сме готови да изслушваме алтернативни доказателства и обяснения, които да оценяваме, преди да стигнем до заключение. При проверката на фактите, е добре да се стремим да правим това по начин, който не отвлича вниманието от по-належащи въпроси. Трябва също така да избягваме изкушението да бъдем твърде критични или осъдителни.


Осъзнаване на пристрастията

Осъзнаването на предразсъдъците ви и разпознаването на източниците на дезинформация са важни за вашето собствено благополучие. Склонни сме към дезинформация поради вродените ни наклонности и начина, по който обработваме информацията. Независимо от политическите ни възгледи, всички сме податливи на дезинформация, а предразсъдъците ни често определят колко информация виждаме, четем и чуваме. За да се предпазим от опасностите на дезинформацията, трябва да сме наясно с предразсъдъците си и да предприемем действия срещу тях.
Един от начините за борба с вредното въздействие на дезинформацията е да осъзнаваме предразсъдъците си и да ги използваме в своя полза. На фалшивата информация е трудно да се противодейства и някои стратегии работят по-добре от други. Има много пропаганда, която се носи из интернет, както и много хора, които са склонни с лека ръка да й вярват. Лекомислието отваря пътища на негативни сценарии. Често срещано е хората да търсят причина за дадена болка – в интернет, вместо да посетят специалист. Изходът е понякога пагубен, затова е повече от важно да умеем да отсяваме истината от фалшивата новина.

Leave a Reply