Кои са основните части на зъба?

Зъбът е съставен от няколко различни части: дентин, коронка, корен и цимент. Може би ще ви е интересно да научите и за коронката, която представлява външната обвивка на зъба. Скоро ще разберете, че двете части са преплетени и вършат много работа.

Дентин

Основният компонент на зъба е неговият дентин, който е съставен от смес от колаген и неколагенни протеини. Този протеин се състои от деветдесет процента колаген тип I и 10 процента неколагенни протеини, като фосфопротеини, протеогликани, растежни фактори и матрични металопротеинази. Като основна част на зъба дентинът е съставен от относително стабилни структури, въпреки че постоянно претърпява ремоделиране.


Дентинът е съставен от 70-72 % неорганични материали и 20 % органични материали. Деветдесет и два процента от органичния материал в дентина е колаген тип I, а останалата част е земно вещество. Водата също е част от дентина и се отлага по повърхността на минералите в структурата на кристали. Дентинът осигурява добра опора на емайла, а гъвкавостта му предпазва зъба от счупване. Някои хора предпочитат допълнителна защита. Тя може да се изразява по различни начини, един от тях, може да намерите на следния линк – https://igdental.bg/faseti.html

Коронка

Коронката е една от основните части на зъбното възстановяване. Тя е съставена от няколко компонента и има за цел да покрие целия зъб. Керамичните коронки са добър избор, тъй като са изработени от един-единствен материал, който гарантира издръжливост, биосъвместимост и здравина. Един от недостатъците на керамичните коронки е техният метален цвят, но те са добри за невидими молари или зъби с малко пространство между тях. Пациентите с тежки навици могат да предпочетат керамични коронки.


Коронката е видимата част на зъба. Тази част се различава от зъб на зъб, в зависимост от функцията му и вида на зъба. При резците например коронката е остра и с форма на длето. Слой дентин е по-мек от емайла и се намира под външната повърхност. Дентинът съставлява по-голямата част от структурата на зъба. Коронката е покрита с тънък слой емайл, който се състои от минерален състав и е полупрозрачен. Той е отговорен за придаването на блясък на зъба. Неправилната грижа за зъбите обаче може да ерозира емайла и да доведе до появата на кариеси.

Корен

Коренът на зъба е долните две трети на зъба и е заровен в челюстната кост. Корените закрепват зъба в неговата позиция и са покрити с тънък слой кост. Корените имат коренов канал, в който могат да се развият и да произведат дентин. В зависимост от вида на зъба може да има повече от един корен. Всеки зъб има различен брой корени. Няколко фактора оказват влияние върху структурата на корените, включително зъбна травма, пародонтални заболявания и наследствени синдроми.


Съотношението корона/корен е един от параметрите, използвани за класифициране на зъбите между видовете. В зависимост от това съотношение зъбите се класифицират като брахидонти, хипсодонти и симфилодонти. Хипселодонтите, от друга страна, растат непрекъснато през целия живот на животното. Тези разлики могат да се обяснят с модулирането на популациите от стволови клетки. Въпреки че биокорените все още не са широко разпространени, един ден те могат да бъдат имплантирани на хора.

Cementum

Циментът и емайлът на зъба се припокриват на около две трети от зъба. В останалата една трета двете части се срещат на ръба, образувайки подреждане “ръб до ръб”. Това разположение прави зъба стабилен и го закрепва на място. Това е материалът на повърхността на зъба, който абсорбира богатата на хранителни вещества слюнка от устата и помага за поддържането му здрав.
Циментът е съставен от жива тъкан, наречена ацелуларен слой. Той не е съставен от клетки и се намира предимно в коронарната половина на корена. Съдържа и фибрили, които запълват пространствата около основните влакна. Като цяло циментът е най-твърдото вещество в зъба. Съставът му е подобен на този на човешката кост, но е различен.

Емайл

Емайлът е защитен слой, който се развива върху зъбите и е съставен от 96% неорганичен материал под формата на апатитни кристали. Той се образува в устата от слой клетки, наречени амелобласти, и е най-минерализираната тъкан в организма. Емайловите клетки покриват цялата повърхност на слоя. Амелобластите умират, след като зъбът се появи в устата и емайлът вече не е жизнен и чувствителен. Не съществува начин за регенерирането му.


Емайлът е външният слой на зъба и е най-твърдото вещество в тялото. Той предпазва чувствителните части на зъба от бактерии и е най-важната част на зъба. Емайлът е съставен от калциевофосфатни минерали и е най-твърдото вещество в тялото. Когато той ерозира, зъбите стават слаби, начупени или чупливи. Ето защо е важно да защитите зъба и неговия емайл.

Leave a Reply