Чуваме фразата „разходката на чист въздух е полезна“ толкова често, че решихме да разберем дали това наистина е така.

Като цяло го разбрахме – наистина е полезно. В този материал ще намерите пет доказателства за това.

 

  1. Разходките укрепват имунната система

Защо лекарите съветват да ходите повече и да прекарвате времето си навън?

В Япония отдавна съществува метод, който не само помага за облекчаване на стреса, но и има положителен ефект върху имунната система. Нарича се Шинрин-йоку (шинрин-йоку), или горско къпане – буквален превод на „къпане в гората“. Всъщност в България, в много села от десетилетия наред, хората живеят в близост до природата, особено високопланинските села. Препоръчваме Западните Родопи и село Триград, за почивка и покой. Къща за гости в Триград, Ви предлага прекрасни условия за почивка и релакс за да можете да изпитане приятното усещане на покой и тишина.

В статия на Японското медицинско училище (Nippon Medical School) в Токио се твърди, че ходенето в гората може да увеличи количеството противоракови агенти и да увеличи активността на естествените така наречени убийци, които са насочени към унищожаване на туморните клетки.

И така, как да се „къпете“ в гората, за да постигнете този ефект? Изследователите описват този процес по следния начин: „Разходете се в гората за почивка, дълбоко вдишвайки въздух, който съдържа специални летливи вещества – фитонциди (етерични масла от дървета)“.

 

В допълнение към намаляването на стреса и повишаването на имунитета, изследователите отбелязват, че ходенето в гората понижава кръвното налягане и намалява производството на хормона на стреса кортизол.

От наше име искаме да добавим, че силната имунна система зависи от много фактори – спорт, добър сън, здравословна диета и т. Н. Затова не бива да бързате от една крайност към друга.

 

  1. Намалете риска от депресия

Защо лекарите съветват да ходите повече и да прекарвате времето си навън?

През есента и зимата много хора са преодолени от лошо настроение, което бавно може да се превърне в депресия…. За да не се случи това, учените съветват да се разхождате на чист въздух възможно най-често. Според проучване в Станфордския университет, 90-минутна разходка в гората намалява активността на определена област от мозъка, която е активна, когато човек изпитва негативни емоции или депресия.

Също така, вероятността да получите депресия зависи от това къде живеете. Изследователите отбелязват: тези хора, които живеят в града, са склонни към тревожност и афективни разстройства, съответно с 20% и 40%, повече от тези, които живеят в селските райони. По принцип това е разбираемо дори без различни проучвания – задръствания, суетене, опашки, проблеми в работата. Малко хора ще могат да запазят спокойствие и да контролират емоциите си, но това може и трябва да се научи. Как – разказахме в последната ни статия…

  1. Подобрява паметта и концентрацията

Защо лекарите съветват да ходите повече и да прекарвате времето си навън?

Очаквайте скоро труден изпит? Излезте сред природата, ако чувствате, че не можете да научите нищо друго. Проучване в университета в Мичиган установи, че ходенето в гората дори през зимата може да подобри паметта и вниманието с 20% в сравнение с ходенето в града. В допълнение, друго проучване, публикувано в American Journal of Public Health, установява, че децата с разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието са склонни да се фокусират по-добре, когато са на открито.

  1. Увеличете продължителността на съня

Защо лекарите съветват да ходите повече и да прекарвате времето си навън?

Здравият и здрав сън започва с излизането навън и срещата със слънцето. Според проучване, публикувано в The Journal of Clinical Sleep Medicine, тези хора, които прекарват много време на открито и в стаи с естествен лек сън, средно с 46 минути повече на нощ. В допълнение към съня, проучването също така установи, че участниците подобряват настроението си, са по-физически активни и като цяло по-щастливи. Истинско щастие е да изпитате пълен релакс и дълготрайна почивка за вашата психика и физика след няколкодневна почивка в къща за гости в Триград, Западните Родопи. Подарете си щастие и прекрасно изживяване на тихо и спокойно място.

  1. Укрепване на семейството

Защо лекарите съветват да ходите повече и да прекарвате времето си навън?

Въпреки че този факт не е пряко свързан със здравето, но трябва да се съгласите, настроението в семейството винаги влияе на емоционалното, психологическото и физическото състояние на партньорите и децата. Въз основа на различни наблюдения изследователи от Университета на Илинойс са стигнали до следните заключения: Когато едно семейство редовно прекарва време заедно в природата, това създава чувство за идентичност и принадлежност.

Освен това джогингът в парка сутрин не само ви помага да се измъкнете от ежедневието си, но също така намалява умствената умора и възстановява вниманието – и двете, колкото и да е странно, са много важни за поддържането на силно семейство.

Leave a Reply