Планински преход и нужната ни екипировка

В тази статия ще разгледаме от какво имате нужда, когато се подготвяте за планински преход, каква екипировка Ви трябва.

Все пак е добре да стартирате от някоя по сигурна позиция при разходката Ви в гората. Предлагаме Ви къща за гости в Триград, Западните Родопи, като пунк за стартиране на вашата експедиция. Планината в района не е много висока, но гората е много зареждаща, може спокойно да се разходите наоколо.

 

От какво ще имате нужда по време на  преход?

Обувки и облекло

Обувките трябва да са удобни и добре носени. Не бива да носите със себе си нов чифт, който сте закупили онзи ден: 99 процента от 100, че ще търкате краката си и ще страдате както по време на похода, така и, вероятно, след него. Също така е необходимо да се вземат предвид особеностите на терена, температурния режим и сезона.

 

В специализирани магазини можете да намерите богат избор от обувки, предназначени за туризъм и тук много зависи от вашите предпочитания и финансови възможности. Но! На първо място, туристическите обувки трябва да са здрави, надеждни, достатъчно леки, в тях трябва да се побере допълнителна стелка и да можете да обуете вълнен или само втори чорап.

 

И не забравяйте да вземете втори чифт обувки за промяна! Какво не се случва при поход: ботушите са скъсани, разлепени, напоени, разтрити. Затова е по-добре да гарантирате максимален комфорт на краката си.

Основното правило: трябва да ви е удобно в това, което носите.

На второ място, дрехите трябва да са леки, издръжливи, да изсъхват бързо и да не заемат много място. Походът е точно случаят, когато си струва да се откажат от естествените материали в полза на изкуствените.

Препоръчително е да имате със себе си:

 • няколко чифта панталони: някои са по-топли и плътни, други по-леки. Леките панталони могат да бъдат заменени с къси панталони. Или вземете със себе си както леки панталони, така и къси панталони;
 • няколко тениски за подмяна;
 • риза или лек пуловер с дълъг ръкав;
 • леко ветроустойчиво яке (ветровка), което ще ви предпази от дъжд и силен вятър;
 • топъл пуловер;
 • топло яке (анорак), което не позволява на влагата да преминава (в комплект, за който можете да си купите същия панталон);
 • разбира се, няколко чифта чорапи и
 • шапка за глава: шапка, панама, шал, плетена шапка (за хладни вечери и за сън).

И накрая:

Термо бельо

Обикновено това е прилепнала тениска (или яке с дълъг ръкав) и долни гащи, които се носят на голо тяло. Термобельото е ушито от специален материал и изпълнява двойна функция: когато е студено, то се затопля, когато е горещо, се охлажда.

“Публично тегло”

Бъдете готови, че определено място в раницата ви ще трябва да бъде разпределено на „общественото тегло“: храна, палатки, бойлери и т.н. Обикновено се разпределя равномерно между членовете на групата, като се отчита полът

 

За да улесните вашето “планинско” съществуване, не забравяйте да вземете:

 • брадва и трион;
 • котел за готвене (и за предпочитане няколко: единият за храна, другият за вода) и черпак;
 • свещи;
 • сгъваеми кутии за вода;
 • комплект за първа помощ;
 • ремонтен комплект.

И не забравяйте да вземете своя лична купа, халба и лъжица. Можете да използвате прости пластмасови, но е по-добре да си купите специални метални с двойни стени – те ще поддържат топлината по-добре!

Няма стандартен хранителен магазин за поход, обикновено този проблем се решава колективно. Но определено можем да кажем, че захарта, солта и зърнените храни се изсипват най-добре в пластмасови бутилки, а сирената и колбасите трябва да се съхраняват в „дишащо” парче плат. Всичко изброено по-горе са само основните елементи на туристическото оборудване. В допълнение към тях има много всякакви аксесоари, очарованието на които човек е в състояние да оцени само след няколко преживявания в “туризъм”.

Трудно е да си представим, че няма да вземете със себе си камера или видеокамера. И е по-добре да имате мобилен телефон и сателитен навигатор (или телефон с навигатор).

 

О, и не забравяйте да вземете картата и компаса! Насладете се на своите преходи и ярки впечатления!

„Планините са акумулатори на енергия, а човекът е трансформатор. Ако отидете в планината, трябва да можете да трансформирате енергията, която ви дават. ”

„През пролетта, когато се появят цветя и цъфтят дървета, наблюдавайте ги и проверявайте резултатите. В тях ще намерите смисъла на живота. “

Leave a Reply