Колко струват бързите кредити?

Най-големият улов на експресните заеми се крие в крайната им цена. Рекламирайки доста лоялни цени, банките крият толкова много нюанси в договора, че те биха били достатъчни на хората, за да закупят още едно от същото нещо (или да получат сумата в брой). Комисионни, лична застраховка (която почти нищо не дава при този вид заеми), непосилни неустойки за най-малкото забавяне – всичко това превръща толкова удобен и лесен на пръв поглед заем в наистина скъпо удоволствие.

В ситуация, в която не можете без заем, е важно да можете да вземете заем изгодно, с най-малко натоварване на личния си бюджет. Нека поговорим  за културата на заемане и финансово стабилните принципи на кредитиране.

Цените се покачват, лихвените проценти скачат, стабилността и увереността в бъдещето са това, което силно ни липсва днес. Но животът продължава и често възникват ситуации, когато ни е необходима голяма сума пари тук и сега. Дори разбирайки всички рискове, свързани със задълженията по заеми в условията на финансови турбуленции, ние сме принудени да теглим такива. Например през април 2022 г. в България са издадени над 100 хиляди потребителски заеми, което е с 30,9% повече в сравнение с март. Ситуацията е подобна на тази, която се разви по време на блокирането при covid през април-май 2020 г. След като преживяхме първия шок от санкции, ние започваме да си спомняме и осъзнаваме нашия финансов „списък с желания“: трябва да построим дом, да ремонтираме апартамент, да закупим оборудване и да направим други големи покупки.

Мнозина смятат, че всеки заем е вид робство и че уж днес „кредитното робство” е заменено с „робството” на микрокредитите.

Според статистиката много хора са попаднали в “дългова дупка” благодарение на различни заеми. Взели са няколко хиляди за текущи нужди и се озовават като длъжници. Но бихме искали да изясним веднага, че по правило това са хора, които вземат заеми безмислено, вярвайки, че бързите пари са начин да живеят за собствено удоволствие. Съвсем не, бързите кредити са начин да решите малките си финансови затруднения, а не възможност да получите пари бързо.

Източник: ipotechen-credit

Leave a Reply