Кога да се обадим на пътна помощ, ценни съвети?

Когато нещо се случи на пътя, било то катастрофа, спукана гума или друг неприятен инцидент, мнозина не са готови за това. В резултат на това колата ви е в средата на пътя или отстрани на пътя и вие не знаете какво да правите.

Това е така, защото не сте готови за такава ситуация и нямате ясен план за действие. Нека да разгледаме възможните случаи и да решим какво да правим, ако ударим колелото. Специалистите от пътна помощ Ви очакват при нужда или при по сериозни произшествия, ние ще Ви помогнем.

 

Какво да правите като спукате гума на пътя?

 

Каквото и да се случва на пътя, основното е да не изпадате в паника. В края на краищата всичко, което е могло да се случи, вече се е случило и сега основното е вашите правилни действия. Всички ваши действия се свеждат до две посоки:

  • опитайте се сами да разрешите проблема;
  • намерете някой, който може да помогне.

Във втория случай бъдете готови да платите, така че проверете веднага колко пари имате при себе си. Също така проверете нивото на зареждане на вашия мобилен телефон, може да се наложи да се обадите на няколко места.

 

И така, в тази статия разгледайте случая – при спукана гума или ударите колелото на колата в дупка или камък.

 

Ако летите в голяма дупка или ако срещнете остър предмет на пътя, резултатът може да е спукана гума. Веднага ще усетите дали колелото е плоско, просто ще бъдете изтеглени на една страна, ако е предното колело, или ще чуете чужди звуци, ако задното.

 

Преди всичко изберете място и спрете по-близо до пътя, или по-добре отстрани на самия път или паркинг, ако такъв е наблизо. Ако няма такива места и трябваше да спрете на пътя, не забравяйте да включите аварийната лампа и да поставите знак за аварийно спиране на поне 5 метра от задната част на колата в града и поне 15 метра, ако сте се качили на магистралата.

Резервна гума и пътна помощ на пътя

Когато трябва бързо и без участието на ненужни ръце, за да премахнете повредата, трябва да запомните основните правила за бърза самозамяна на колело.

Да се ​​справиш с такъв проблем всъщност не е толкова трудно. Трябва да действате в зависимост от вида на каучука и естеството на щетите. Безкамерно колело може да се опита да се надуе, ако пробиването е малко и позволява да се направи.

В този случай ще бъде възможно безопасно да стигнете до най-близкия автомобилен сервиз или необходимото място и да се обадите за помощ там. Ако тази опция не ви устройва, тогава ще трябва сами да смените колелото.

Ако се е спуснал рязко до края – това е пробиване и е безполезно да се изпомпва. Ако колелото не е напълно издуто и това се случва от известно време, най-вероятно това също е пробиване, но незначително.

В този случай опитайте да надуете колелото. На половин спукана гума можете да шофирате на прилично разстояние; на спукана гума е по-добре да не ходите изобщо. Но ако наблизо има сервиз за гуми, бавното придвижване е добър вариант.

Просто бъдете подготвени, че гумата ще стане неизползваема и ще трябва да бъде изхвърлена. Ако Ви се вижда сложно и не знаете как да се справите особено ако няма кой да Ви помогне се обадете на пътна помощ.

По въпроса за резервната гума

Добре е да имате резервна гума, крик и гаечен ключ. В този случай поставете колата на ръчната спирачка и на скорост, едва след това повдигнете желаната страна с крик. По-добре поставете камъни под колелата за вярност, за да не се отдръпне колата.

След като поставите резервното колело, отидете в магазина за гуми възможно най-скоро, за да прегледате и поправите пробитото колело, или в магазина, за да си купите нова гума.

Във всеки случай надутото резервно колело (дори със стара гума) винаги трябва да е в багажника ви . В крайна сметка, кой знае, може би ще ударите втория ъгъл на следващия завой и тогава със сигурност няма да има какво да се промени.

Къде да търсите вашият крик?

Ако има „резервно колело“, но няма цилиндров ключ или крик, трябва да попитате някой за тях . Най-сигурният начин е да се обадите на приятелите си, може би те са някъде наблизо и ще могат да се качат на помощ. Ако не ви познавате, можете да поръчате такси.

За да поръчате програми, обикновено има ред “Коментар за поръчка”. В него посочете, че имате нужда от крик или гаечен ключ.

 

Вероятно таксиметровите шофьори ще имат всичко това при себе си и ще платите известна сума за обаждане и оказване на помощ, но ще разрешите проблема. Или го кажете на оператора, когато поръчвате такси.

Някои служби ще ви откажат, като казват, че не предоставят такава помощ. След това потърсете други таксиметрови услуги или помолете оператора просто да го посочи в коментарите и вие сами вече ще се съгласите с шофьора.

 

Можете също така просто да излезете на пътя, да протегнете ръка и да хванете всяка кола. По-добре е веднага да предложите някаква сума пари за помощ и да кажете от какво имате нужда.

Малцина ще откажат да помогнат срещу заплащане, ако има такава възможност. Те могат да помогнат безплатно, но в днешно време това е рядкост. Обмисляме печеливши варианти за помощ с голяма вероятност за успех.

Ако нямате резервно колело, но имате крик с ключ и наблизо е сервиз за гуми, можете да извадите колелото, да го занесете в сервиза за гуми и да го поправите.

Не забравяйте да затворите колата, когато я оставите, а също така приберете инструментите, така че някой да не ги вземе.

 

Ако оставате на оживен път, бъдете много внимателни, когато сменяте колело. По-добре е да карате 10-20 метра и да спирате на тихо място, отколкото да го правите на пътя, ни съветват от пътна помощ за вашата безопасност.

Leave a Reply