Видове здравословни хлябове

Видове здравословни хлябове

На пазара има няколко вида здравословен хляб. Те включват многозърнест, пълнозърнест хляб и хляб от лимец. Нека да разгледаме характеристиките на всеки тип. Това ще ви помогне да изберете най-подходящия хляб за себе си и семейството си.

Многозърнест хляб

Видове здравословни хлябове - многозърнест

Многозърнестият хляб съдържа няколко вида зърна, което е полезно за вашето здраве. Той е с по-високо съдържание на фибри и съдържа повече витамини и минерали от другите видове хляб. Пълнозърнестият хляб също е пълен с антиоксиданти и фитохимикали. Тези съединения се намират естествено в растенията и могат да помогнат за предотвратяване на болести. Многозърнестият хляб обаче не е толкова здравословен, колкото пълнозърнестият. Ако се притеснявате за ползите за здравето от хляба, трябва да купувате пълнозърнест вместо многозърнест хляб.

Когато избирате здравословен хляб, трябва да проверите етикета и съставките. Етикетът трябва да показва вида на използваното брашно. Искате хляб, който съдържа предимно пълнозърнести храни, но малък процент рафинирано брашно. Многозърнестият хляб, например, може да бъде направен от 75% рафинирано брашно и 25% пълнозърнесто брашно.

Хляб с кълнове

Видове здравословни хлябове - кълнове

Хлябът с покълнали зърна се прави от покълнали зърна, което го прави по-смилаема форма на пълнозърнест хляб. Процесът на покълване също елиминира някои анти-хранителни вещества, като фитинова киселина, от зърното. Тези антинутриенти могат да попречат на усвояването на важни хранителни вещества в храната, причинявайки здравословни проблеми. Вместо да губят тези полезни хранителни вещества, кълновете ги освобождават направо в тялото, което ви позволява да се насладите на пълните им хранителни ползи.

Хлябът с кълнове не е подходящ за хора с ограничен прием на въглехидрати, но е подходящ за всеки, който търси по-здравословен хляб. Освен това съдържа повече фибри и хранителни вещества от обикновения хляб. Но бъдете предупредени – хлябът с кълнове не е без глутен.

Пълнозърнест хляб

Видове здравословни хлябове - пълнозърнест

Пълнозърнестият хляб е добър източник на фибри. Освен това съдържа голям набор от хранителни вещества. Но изборът на добра марка хляб може да бъде предизвикателство.

Пълнозърнестият хляб съдържа различни хранителни вещества, включително фибри, витамини от група В и протеини. Освен това помага да контролирате теглото си.

Хляб с лимец

Видове здравословни хлябове - лимец

Брашното от лимец, известен още и като спелта, е вид пълнозърнесто брашно, което е полезно за вашето сърце. Той е чудесен заместител на обикновеното брашно в рецепти за печене, не само за хляб, но за други печива, например бисквити и мъфини. Брашно от спелта можете да използвате и в плодови десерти. Но когато печете хляб, уверете се, че балансирате брашното от лимец с обикновеното брашно. Брашното от спелта образува по-малко глутен от обикновеното брашно, което го прави пухкаво и нежно.

Този вид хляб съдържа повече протеини, основни хранителни вещества и ненаситени мазнини от обикновения пшеничен хляб. Също така съдържа голямо количество калций, манган и мед. Тези минерали помагат да поддържате сърцето си здраво.

Ръжен хляб

Видове здравословни хлябове - ръжен

Хората с диабет трябва да избират храна, която ще има по-ниско въздействие върху нивата на кръвната им захар. Това ще им осигури повече енергия и ще доведе до загуба на тегло. За щастие, ръженият хляб е една от по-здравословните зърнени храни за диабетици. Има умерен гликемичен индекс, вариращ от 56 до 69.

Съдържа голямо количество фибри, както и голямо разнообразие от минерали и витамини. Ръженият хляб е особено богат на калций, желязо, ниацин, фолиева киселина и лутеин, всички от които са полезни за тялото. Освен това ръженият хляб съдържа впечатляващо количество витамини от група В.

Овесен хляб

Видове здравословни хлябове - овесен

Овесеният хляб е чудесен избор за хора, които се грижат за здравето си. Това е хляб без глутен, който може да се направи у дома. Трябва да се направи с пълнозърнесто брашно и овесени ядки. Може да се подслади със сушени плодове или ядки. Има ниско съдържание на захар, което го прави идеалният избор за тези, които искат да направят здравословно лакомство.

Овесът е с по-високо съдържание на протеини от пшеницата и има множество витамини и минерали. Те също могат да помогнат за предотвратяване на развитието на хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак. Обикновено овесеният хляб се състои от овесени ядки, пълнозърнесто брашно, мая и вода. В зависимост от рецептата може да има и захар или масло. Ако не сте сигурни, най-добре е да изберете хляб, който съдържа само тези три съставки.

Изпробвайте и вие нови и различни варианти хляб, ако се стремите към по-здравословен живот. Една от най-популярните фирми за хлебни изделия в страната Симид, предлага в своята серия хляб Живена видове, които ще привлекат вниманието ви и ще се отразят добре на организма ви.

Leave a Reply