Как да изберем крепежни елементи за различни приложения?

Избор на крепежни елементи

Как да изберете крепежни елементи за различни приложения зависи от вашите изисквания. По-долу са изброени основните фактори, които трябва да имате предвид при избор на крепежни елементи за различни приложения. Имайте предвид, че удобството е най-важният фактор. В случай, че не сте запознати с характеристиките на различните типове, нека ги обсъдим набързо: размери, дължина, фактори на околната среда и покрития.

Фактори на околната среда

Отчитането на факторите на околната среда при избора на крепежни елементи е жизненоважно за дългосрочната работа на вашите електрически инсталации. Изборът на правилния тип закопчалка ще намали вероятността от повреда. При електрическата инсталация крепежният елемент трябва да е устойчив на корозия и да има достатъчна механична якост, за да предотврати нестабилността на инсталацията. В други случаи, мястото на приложение може да играе роля при избора на правилния крепеж..

Освен на корозия и износване, крепежните елементи също трябва да бъдат устойчиви на сурови фактори на околната среда. Стоманата, например, е податлива на ръжда и корозия, причинени от излагане на вода, океански солен въздух и кондензация. Други фактори на околната среда, които могат да причинят корозия на крепежни елементи, включват строителни химикали, изпарения и огън. За щастие, производителите на крепежни елементи правят крачки, за да отговорят на тези проблеми.

Покрития

Важно е да вземете предвид покритията, когато избирате крепежни елементи за промишлени приложения. Покритията могат да добавят различни свойства и устойчивост на корозия към крепежните елементи. Някои от покритията могат да бъдат поцинковане, горещо поцинковане или механично покритие. В зависимост от вида на покритието и приложението, всеки тип може да има различна продължителност на живота. Ако не сте сигурни, свържете се с производител на крепежни елементи за повече информация.

Покритието на крепежния елемент също може да определи колко дълго ще издържи и колко лесно ще бъде използването му. Много крепежни елементи се предлагат с различно покритие в зависимост от предназначението им. Трябва да изберете правилното покритие въз основа на приложението, за да осигурите издръжливост и дълъг живот.

Размери

Крепежните елементи обикновено се посочват в инчове, а части от инч могат да бъдат записани като дроби или десетични знаци. Например, закопчалка с диаметър половин инч ще бъде написана като 1/2″, докато закопчалка с ширина една осма инча ще бъде записан като 0,25″ или 0,125″. Повечето закопчалки се предлагат и в метричен размер. Известен като Международна система от единици (SI), метричната система е стандартът, използван в почти всяка страна. Нейната проста десетична система улеснява разграничаването между различните основни единици. Например двуинчов болт би бил описан като болт №2 , докато три-инчов болт би бил номер 3.

Дължини

Има някои общи правила, които трябва да се следват при избора на дължини на крепежни елементи. Метричните крепежни елементи се предлагат на стъпки от 5 mm до 70 mm.

Дължината на винта зависи от конструкцията на главата му. Ако има глава над повърхността, измерването трябва да започне под главата и да стигне до края. За вдлъбната глава измерването трябва да започне точно под главата на винта. В случай на винтове с бутон или плоска глава, измерването трябва да се направи от точката, където главата среща повърхността.

Материали

Когато избирате правилния крепеж за конкретно приложение, трябва да имате предвид няколко фактора. Едно от най-важните съображения е материалът. Стоманените крепежни елементи образуват по-добри връзки от алуминия например. Други съображения включват наличието на корозивни елементи, изисквания за физическо натоварване и цялостна структурна стабилност. За да ви помогнем да изберете правилната закопчалка, прочетете следните съвети. По-долу са изброени някои от най-важните фактори, които трябва да вземете предвид при избора на подходящата закопчалка.

Типът материал, от който е направена закопчалката, ще има голям ефект върху общата му здравина и устойчивост на корозия. Металните крепежни елементи например обикновено се изработват от стомана, но има и титанови и алуминиеви крепежни елементи. Някои от тези крепежни елементи имат устойчиво на корозия покритие, което повишава тяхната устойчивост на корозия. Стоманата е най-разпространеният вид материал за крепежни елементи, представляващ 90% от всички крепежни елементи, произведени за една година.

Ако и след тази статия не може да изберете правилните крепежи, свържете се с КАМ-04 – един от най-предпочитаните търговци на крепежни изделия. Техните професионални консултанти веднага ще ви предложат най-доброто решение!

Leave a Reply