5 съвета за противодействие на зъбобол

зъбоболНа мнозина се е случвало, да попаднат под острите атаки на зъбобола, а по-неприятното е, че последният се проявява през нощта, когато кварталната зъболекарка спи “трети сън“. В такива моменти прибягваме към конкретни методи, които да облекчат болката, като взимаме хапчета или изпълняваме народни рецепти наследени от родителите ни.

Причините за болки в зъбите могат да бъдат буквално десетки и за това няма да се спирам на всяка поотделно. Ще ви предложа пет съвета за частично справяне с проблема, но те са докато дойде утрото и отидете на стоматолог.

  1. Жабурене с лайка – сварете билката и правете гаргара, като се стараете да я задържите възможно най-дълго време върху болния зъб. Лайката има успокояващ ефект и също така, ще прочисти заседнали трохи от храна, които взаимодействат със зъбния нерв.
  1. Смесете 50 милилитра оцет и една ч.л. сол и отново задръжте комбинацията на болния зъб. Може да повторите комбинацията до три пъти и така, ще изкарате няколко часа, докато дойде време за добрия стар зъболекар.
  1. Разтворете един аспирин в сто милилитра спирт. Намокрете марля и я сложете на венеца над проблемния зъб за близо двадесет секунди. Процедурата се повтаря няколко пъти.
  1. При напрежение в долните зъби притиснете с палеца брадичката си за пет-шест минути. Този метод работи при умерена болка.
  1. Болкоуспокояващи – в аптеките може да намерите различни видове лекарства срещу зъбобол. Лично аз използвам Нимезил, като 1 саше се разтваря в около 200 гр. чешмяна вода. Пие се на екс или на два пъти, ефектът е гарантиран.

Съветите, които съм дал са от опита ми със зъбни заболявания. Препоръките ми няма да излекуват зъбите, а просто ще спрат болежките за определен период от време. Също така знам, че срещата със стоматолога е страшна, но е по-доброто решение за вас. Не забравяйте да се обърнете към специалист.

Leave a Comment