Съвременните бензинови мотори причиняват рак?

съвременните бензинови моториМодерните бензинови мотори с директно впръскване на гориво изхвърлят близо хиляда пъти повече канцерогенни частици, отколкото стандартните инжекциони и близо десет пъти повече от дизеловите двигатели произвеждани към днешна дата. Това сочат данните от изследването на TUV Nord, стана ясно наскоро.

Големите производители на двигатели желаят да намалят вредните емисии на въглероден двуокис и поради това залагат на бензиновите варианти GDI, с каквито се чува, че към 2020 година, ще бъдат оборудвани голям процент от новопроизведените леки автомобили.

Високото съдържание на твърди частици при директното впръскване се дължи основно на по-високото налягане образувано в цилиндрите в сравнение с класическите видове мотори и инжекциони. Въпреки всичко производителите твърдят, че проблема може да се реши със закупуването на филтър, който струва скромните петдесет щатски долара.

От брюкселския екологичен център „Transport & Environment” смятат, че изхвърлянето на частиците от GDI двигателите съдейства допълнително за замърсяването на въздуха, което е отговорно за смъртта 455 000 души в Европа всяка година.
Големите компании пък гарантират, че работят в полза на природата и се стараят новите им продукти, да предлагат все по-висок процент на екологичност. Пътят към намаляване на вредните газове е започнал и поради тази причина можем да бъдем поне малко спокойни.

Дали съвременните бензинови мотори причиняват рак или не, ще каже науката, но ние сме длъжни, да се грижим за себе си и околната среда. Ето защо фирмите гиганти, трябва да вземат присърце анализите на TUV Nord и T&E относно случващото се на стария континент и не само.

В случай, че притежавате GDi двигател не изпадайте в паника, това не значи, че сте болен. Грижете се за здравето си и не обръщайте внимание на всичко, което излиза по вестниците пък било то и представителна извадка. Винаги съм считал за мисия, да пазя природата чиста и същото съветвам да направят моите читатели.

Leave a Comment