Съвети за затревяване с тревна смеска

 

trevna-smeskaКогато има изграждане тревни площи в паркове, градини и дворове, се прави затревяване с тревна смеска, при което е необходимо да се спазва определена последователност.

Много често хората се захващат сами с тази дейност, но е най-добре да се консултират със специалист по озеленяването, за да знаят какви етапи следват по затревяването с тревно семе.

Преди да пристъпите към тях, трябва внимателно да се прецени терена и разположението му, почвата и други особености. С оглед на тези особености се определят обработка на почвата, както и внасянето на торове в нея и най-подходящия вид тревна смеска.

Има два начина за изграждане на тревна площ с тревна смеска. При първият най-напред се обработва и подравнява терена. След като е обработен, той трябва няколко пъти да се валира докато се достигне равна повърхност. Следва да се разхвърли тревната смес на определено разстояние, както и да се разпръска комбиниран минерален тор. След това посредством гребло тревното семе се вкопава.

Предпоследният етап от цялата дейност е валиране на терена. При него семената не се отмиват, а повърхността на терена се изглажда.

Поливането е последният етап от затревяването. За по-бързо и оптимално поникване на тревното семе, тя трябва да бъде умерена и редовна. Равномерно образуване на тревният килим зависи много от поливането.

Покълването на семената става до две седмици. Понякога се случва да се образуват големи празни участъци и тогава се прави подсяване. Когато тревната покривка достигне около 10 см височина, се прави първата коситба.

Разликата между първия и втория начин на затревяване е в един от етапите. При него за тревното семе не се вкопава с  гребло, а се използва торфена обезпаразитена смеска, която покрива равномерно затревената площ. Самото покритие трябва да бъде с дебелина около 2 см, затова е най-добре процедурата да се извърши от специалист озеленител. Следва задължителното валиране на терена.

Leave a Reply