При възникнал проблем – пробиотици за деца


Поддържането на нормална микрофлора на червата е важно за детското здраве. Появата на различни здравословни проблеми като различни инфекции, простудни заболявания, болести на стомашно-чревния тракт нарушава нормалния състав на чревната микрофлора. За да се възстанови както състава на микрофлората, така и нормалната работа на стомашно-чревния тракт се налага употреба на пробиотици за деца.

Всъщност от пробиотик детето се нуждае още от появата си на този свят, за да му се помогне да се приспособи към новите условия на живот. Всеки знае, че това е един напълно различен за малкото свят, но био препарата следва да се приема от майката. Кърмата осигурява всичко необходимо за малкия наследник.

Сериозен проблем предизвикват и антибиотиците. При прием те наред с патогенните микроорганизми унищожават и част от полезните бактерии. За това винаги приемът им трябва да става с био препарат. Пробиотиците за деца са с определена комбинация от щамове на различни бактерии и за това е необходимо лекар да определи вида, който да се приема от детето. Дозата и продължителността на прием също се определят от педиатър.

Естествен пробиотик се съдържа в киселото зеле и млечните продукти, но при проблеми със здравето те не са достатъчно. Влошените условия при болестно състояние подтискат тяхното развитие и броят им значително намалява. При прием на биопрепарат, съдържащ живи полезни бактерии е добре към него да се добави и пребиотик. Това е препарат, създаващ нормални условия за развитие и размножаване на полезните бактерии. Наред с всички полезни действия на синбиотика е и промяната на рН на средата до благоприятна за развитие на полезните микроорганизми.

При включване на нови храни за малкото дете се явяват проблеми, водещи до диария или запек. За преодоляването им се дават пробиотици за деца. Употреба на последните се налага понякога и при постъпване в детска градина или в училище заради различната храна. Детският организъм е свикнал с домашна храна и тази промяна може да наруши работата на стомашно-чревния тракт.

Задължително преди употреба на пробиотици за деца да се чете информационния лист към тях. Да се обърне особено внимание на изискванията за съхраняване и срока на годност.

Leave a Reply