Положителните свойства от покълналият овес

Модата за овесените продукти започва през 1980 г. след обширни изследвания, в които те откриват специален вид диетични фибри, които могат да понижат нивото на “лошия” холестерол в организма. След това овесена каша и зърнени храни могат да се видят навсякъде по рафтовете на магазините. Днес покълването на тази зърнена култура все повече се разпространява.

Има два вида овес. Единият се използва по-често за сеитба, той е непретенциозен и често дава по-висок добив, вторият е по-често срещан в диетологията и се използва за получаване на максимална концентрация на хранителни вещества чрез накисване и покълване. Голият овес е по-взискателен към влагата и именно в него зърнената култура показва цялата си лечебна сила. Големи количества складирани хранителни вещества стават достъпни във водната среда, активират се витамини и антиоксиданти.

 

Положителните свойства на покълналия овес включват още:

 

  • Голямо количество антиоксиданти, които предотвратяват стареенето и подмладяват организма, като елиминират свободните радикали, естествените токсини, образувани в резултат на метаболизма;
  • Поради рекордното съдържание на диетични фибри, овесът буквално „включва“ червата, допринасяйки за по-доброто храносмилане;
  • Твърдите части на зърното допринасят за по-дълго дъвчене, по-здрави зъби и венци;
  • Нормализирането на кръвното налягане и сърдечната дейност е един от ефектите от яденето на овес.

 

Рецепта за покълване на овес

За покълване на гол овес е необходимо зърната да се изплакнат добре под течаща вода и да се отцеди цялата вода. След това намираме подходящ съд за покълване (подходящ е обикновен стъклен буркан), пълним зърната и ги покриваме с вода максимум 10 см по-високо. Оставяме го за една нощ или 8-12 часа. На втория етап отново източваме останалата вода и покриваме контейнера с марля, като предварително сме го наклонили. В това състояние тя трябва да лежи, докато се появят малки издънки, като правило отнема не повече от два дни. Не забравяйте да смените водата и да изплаквате зърната няколко пъти на ден! След поникването покълналият гол овес е готов за консумация. В допълнение, накисването не само увеличава хранителната стойност, но и неговата безопасност.

Leave a Reply