Основни при избор на работно облекло

Изборът на работно облекло от една компания е сериозна стъпка в нейното развитие. Защото работното облекло освен, че ще гарантира безопасност на работното място, ефективност при извършване на работата, но и представителност пред хората, които по една или друга причина ще се намират на територията на предприятието.

 

Работното облекло трябва да съобразите със законовите изисквания и регулации. При строителите има определени изисквания, но при работниците в затворени индустриални площи има съвсем други. В помещения където има вредни нива на шум се изискват едни неща, в зони с вредни микрочастици във въздуха съвсем други. Тоест не можете да избирате работно облекло без позоваване на изискванията за конкретния труд.

 

Работното облекло трябва да бъде спретнато, добре поддържано, чисто, да няма бримки и да не носи опасност за работника по време на изпълнение служебните му задължения. Към него трябва да има прикрепени нужните аксесоари отново съобразени с работното дело:  каски, защитни очила, ръкавици, специални обувки и т.н.

 

Работното облекло се преценява много добре преди закупуване, на базата на предоставените данни от страна производителя и търговците. Изборът трябва да се основава и на спазените стандарти за безопасност, конкретно за България. Те също така са съобразени с нормативните актове от ЕС. През годините дадени норми се променят, така че това също следва да се проверява и променя в компанията.

 

Мисли се за работно облекло през всички сезони. То трябва да осигурява удобство когато е много горещо, и когато е много студено, особено ако работният процес се извършва на открито. Работните дрехи задължително трябва да предоставят и гъвкавост, за да може работният процес да не представлява трудност.

 

Изборът на работно облекло не се прави от неподготвени хора, защото може да се отрази на безопасността на служителите. Изисква се много систематичен подход базиран на целия производствен процес, на броя служители и различните професии, които съществуват във фирмата. Като цяло освен всичките спазени изисквания, избраното работно облекло и вариациите му при различните работници ще са мярката за професионализма в предприятието.

Източник: https://rabotnioblekla.bg/

Leave a Reply