Малко статистика за музикални инструменти

kitaraСтатистиката не е наука, а математическа дисциплина. Тя се занимава със събирането, анализирането, тълкуването, представянето и подреждането на информацията. Статистическият метод може да се приложи и за факти относно музиката. В интернет има различни статистики, които са противоречиви, но има и факти, които се основават на продажби. Ако си представим класирането на музикалните инструменти според популярност, като почетна стълбичка. В световен мащаб: златен медал получава пианото, среброто отива за китарата, по-надолу става сложно, защото инструментите като да сменят постоянно местата си, в една луда музикална надпревара. Но в класацията продължават: цигулката и барабаните споделят бронза. Надолу следват саксофон, тромпет, флейта, виолончело, мандолина, кларинет и т.н.

От Amazon.com до юни месец 2013 г. са продали: най-много тунери Snark, китарни перца, и стойки за китара; а за музикални инструменти на първо място с продадени най-много бройки са китарите тип укулеле, следват 38-инчова акустична китара за начинаещи и добрият стар Fender Stratocaster .

От eBay.com до юни 2013 г., са продали: на първо място – саксофон, второто заема отново Fender Stratocaster, а на трето гордо лежи синтезаторът. Синтезаторът – спада към групата на електронните инструменти. Благодарение на това, че той e музикално  мултифункционален и в себе си побира компютър и софтуер, заема позицията на най-новия музикален инструмент в света. А за най-стар се считат флейтите направени от птичи кости и мамутски бивни, намерени в пещера в Германия, датирани на 43000 години пр. Христа.

През 2005-та в САЩ са най-големите потребители на музикални инструменти в света с 42.7%, в сравнение с японците,които са 15,6%, а останалия свят е почти колкото американците 41.7%. За статистиката – 21 милиона американци свирят на пиано – повече като брой от всички други останали инструменти взети заедно на тяхна земя. През 1909 г. е бил бумът на продажби на пиана– 350 000 броя за една година. Във Великобритания пък се наблюдава друг феномен. Според статистиката през 2014 г. уроците по електрическа китара са задминали тези по цигулка. Но пък друго изследване от острова показва, че най-много деца не продължават да свирят на инструмента, на който са започнали, защото губят мотивацията.

Всяка страна има своя статистика, която очертава тенденции или отразява моментното състояние на музикалната среда. Специално за България, проблемът с мотивацията не е на преден план, защото преди него съществува проблемът за достъпа и условията, на които са обречени прохождащите музиканти и вече оформилите се като такива групи от хора, оркестри и т.н. И друга важна задача преди създаването на статистика е, да изкореним поговорката, че музикант къща не храни. Направете първата крачка.

Източник: Music-Shop.bg

Leave a Reply