Колко пистолета за боядисване трябва да има един бояджия?

Много майстори купуват няколко пистолети за боядисване наведнъж за различни материали и цели. Разбира се, разнообразието е голямо и съществуват видове пистолети за боядисване, в зависимост от това дали с тях ще се нанася основа, грунд или лак. Идеалният вариант е, когато можете да си позволите няколко вида пистолета, особено ако говорим за пистолет за боядисване на коли. В този случай няма да имате проблеми с навлизането на частици боя в лака, който е бил пръскан преди това.

Много автобояджии са се специализирали дотолкова в занаята, че с един пистолет за боя с дюзи 1.6 могат да нанасят всички материали – от грунд до лак. Но това изисква повече усилия и време за почистване на инструмента след всяко пръскане с различен материал.

Когато избирате професионални пистолети за боядисване не забравяйте да обърнете внимание на параметрите, подходящи за вашия компресор. Или другият вариант е да вземете компресор за пистолета чак след като първоначално закупите пистолет за пръскане.

Параметри на бояджийските пистолети

Основният параметър на компресора е подаването на определен обем материал при постоянно налягане по време на използване на инструмента. Има основно правило за добра работа на компресора: той трябва да произвежда 2 пъти кубичните единици в минута, изисквани от пулверизатора при дадено налягане. Ако капацитетът на компресора е недостатъчен, няма да се получи добро пулверизиране и той ще произведе недостатъчно количество въздух.

Маркучите и фитингите също са важни при избора инструмент. Ако използвате маркуч ¼ ” нормалният въздушен поток няма да е възможен. Намерете добър маркуч с диаметър 3/8 и вградени фитинги с добра пропускливост. Това значително ще подобри лекотата на преминаването на въздуха в маркуча.

Какво да изберем – електрически или пневматичен пистолет за боядисване

Когато избирате, трябва да надграждате върху спецификата на използване и бюджетните възможности. Имате възможност да избирате между пневматични и електрически модели.

Електрическият пистолет за боядисване въздушен тип е много подходящ за дома. Голяма мощност не е необходима. Това ще ви позволи да не губите време за презареждане на инструмента. Ако дейността е свързана с декоративно боядисване, изборът следва да е в полза на модели с мощност 100-200 вата. С тях можете да рисувате стъкло, други повърхности, да работите с шаблон.

Пистолет за боядисване на автомобил

Те също са пневматични и електронни. В автомобилните работилници често се предпочитат пневматичните модели. Те са оценени за тяхната производителност, точно нанасяне на материала върху повърхността и дълъг експлоатационен живот. Средно пневматиката ще ви служи вярно около 10 години.

Leave a Reply