Какво трябва да знае всяка майка за първата зима с бебето

Защита от болести и микроби

Когато става въпрос за подготовката на бебето за зимата, едно от най-важните съображения за родителите е да предпазят детето си от микробите и болестите, които са често срещани през този период от годината.

Вирусите, които причиняват настинки и грип, са в разгара си. Бебетата под двегодишна възраст все още развиват имунната си система, за да се борят с тези инфекции. В резултат на това настинката може бързо да се превърне в сериозен проблем.

Ако детето ви все още не е било засегнато, вероятно ще намерите приятел или член на семейството, който е бил засегнат. Тъй като обикновената настинка има висока степен на инфектираност и може да причини сериозни здравословни проблеми при недоносените деца, като например респираторно-синцитиален вирус (RSV).

Респираторно-синцитиален вирус.

RSV е силно заразен сезонен вирус, който засяга почти всички бебета до двегодишна възраст, въпреки широкото му разпространение. От ноември до март той е в своя пик.

Ако имате деца, ще забележите, че да ги предпазите от настинка е почти невъзможно. Децата докосват много неща, включително много мръсни неща, и лесно могат да разпространяват микроби. В резултат на това не е изненадващо, че почти всички ще се разболеят от RSV. Обикновено това е лека респираторна инфекция, която се проявява като настинка или грип. Вирусът обаче може да се развие в много по-сериозна инфекция при недоносени бебета или бебета, които са по-податливи на инфекции.

Кашлица, непрестанни хрипове, учестено и затруднено дишане, летаргия и дори синкав цвят или висока температура са често срещани симптоми (за бебета на възраст под 3 месеца температура над 38 градуса е сериозна).

Лечение на настинка

Както вече беше посочено, целта е да се предотвратят заболявания (като тежкия RSV) и да се запази здравето на бебето. Въпреки това, ако бебето ви се разболее, наличието на няколко основни неща под ръка може да ви помогне да се справите малко по-бързо.

Направете кошница “готовност за зимата” в стаята на бебето, за да знаете къде точно да търсите, ако то се разболее. В кошницата трябва да бъдат включени предмети за прочистване на носните пътища, като бебешки аспиратор, капки с физиологичен разтвор и дори безопасна за бебето парна баня. Когато настъпи моментът, ще се радвате, че сте имали нещата под ръка, защото тичането до най-близкия магазин не е много удобно, когато имате болно дете!

Поддържане на топлина на открито

Очевидното студено време, което започва през ноември и продължава до март, е първото нещо, което идва на ум при подготовката за зимата, след като имате здраво бебе. Искаме нашите малки снопчета радост да се чувстват удобно и топло, независимо дали тичат по задачи или играят навън за по-дълго време.

Мислете по отношение на слоевете, за да сте сигурни, че бебето ви е облечено подходящо за комфорт. Моят педиатър винаги предлагаше да обличаме бебето с един слой повече, отколкото носех аз.

Можете обаче да променяте това според нуждите за конкретния ден. Ако например навън е ветровито или вали сняг, уверете се, че бебето е облечено с топло палто, шапка и ръкавици, ако е необходимо.

Като нова майка си спомням как безброй пъти съм забравяла да покрия главата на бебето си или съм обличала палто с качулка, което на пръв поглед изглеждаше подходящо… но не се задържаше на мястото си. Под качулката плетената шапка е МНОГО по-добро и спестяващо здравето решение.

В детското креватче, на топло

Изключително важно е да се намери безопасен начин бебето да остане на топло в креватчето, когато е студено вътре по време на сън. Обикновено одеялата не се препоръчват за бебета на възраст до една година поради риск от задушаване. Ако някога сте имали сърцераздирателното преживяване да откриете одеяло, покриващо лицето на бебето ви, знаете колко е важно да бъдете предпазливи.

Някои по-добри алтернативи, които открих с моите деца, са:

– вълнени пижами от една част

– чували за сън

– многопластови пелени като Molfix 5

– Увеличаване на температурата

В колата, за да ви е топло

Друга основна грижа на родителите, които за първи път се придвижват с деца през зимата, е как да запазят детето си на топло в колата, без да застрашават безопасността му. Когато прехвърляме бебето от къщи в колата в зимно палто, рискуваме да го застрашим, защото пухкавото яке под ключалката на столчето за кола може да попречи на ефективността на коланите. Прехвърлянето на бебето с одеяло или просто свалянето на палтото, след като е в колата, е най-добрата алтернатива.

Решаване на кожни проблеми

По време на суровото зимно време родителите може да искат да държат под око деликатната кожа на бебето си. През зимата моите деца винаги бяха склонни към екземи и суха кожа. Това беше особено вярно, ако бяха къпани редовно. За да им осигуря повече мекота и еластична текстура, трябваше да овлажнявам чувствителната им кожа с изцяло натурални бебешки лосиони и кремове.

Не забравяйте да превърнете превенцията и защитата от RSV в приоритет, докато се подготвяте за нормалните неща, като например да държите бебето си на топло и да предпазвате деликатната му кожа през студените зимни месеци.

Leave a Reply