Какво да направите, ако лост или цилиндрова брава са заседнали?

Какво да направите, ако лост или цилиндрова брава са заседнали? За всеки случай повикайте ключар

Ако сте имали нещастието да поставите дефектен ключ в цилиндровата брава, тогава бъдете готови за факта, че той не само не се завърта, но и здраво се забива в ключалката. Първото нещо, което трябва да направите в такава ситуация, е да не изпадате в паника и да не се опитвате да полагате големи усилия, опитвайки се да завъртите ключа в ключалката. Слабият ключ може да се счупи наполовина, влошавайки проблема. Не е лоша идея да потърсите помощ от ключар.

Вземете течност WD-40 или в краен случай машинно масло и смажете ключа и вътрешността на ключалката възможно най-добре. След това с люлеещи движения се опитайте да извадите ключа от ключалката. След като успеете, проверете го за повреди. Ако се открият такива, отидете при ключар и помолете да направите дубликат, който може да се обслужи. Ако части от стария ключ не са заседнали в заключващия механизъм, дублиращият се ключ ще го отвори.

Ако ключът в ключалката не се завърти поради замърсяване, тогава цилиндърът, подобно на ключалката на лоста, трябва преди всичко да се смаже с течност WD-40. Плюс това, преди да се опитате да го отворите отново, трябва да опитате да натиснете или изстискате крилото на вратата, за да улесните движението на напречните лостове. Този вид смазване може да помогне за омекотяване на замърсяванията в механизма и да ви затрудни отварянето.

Грубо отваряне ще помогне в случай на повреда на заключващия механизъм, когато вече не е възможно да се отвори с манипулативни методи. Ако горният проблем възникне с цилиндровата ключалка, можете да прибегнете до пробиване на нейния цилиндър. Вземете бормашина и тънка отвертка. Огънете върха на отвертката, за да създадете инструмент, наречен ролка. Поставете бормашина за метал.

Необходимо е да се пробие ларвата много внимателно при ниски скорости. Факт е, че заключващият цилиндър може да бъде защитен с карбидни включвания, така че при високи обороти бормашината може лесно да се счупи. След като пробиете ларвата, можете да поставите отвертка в нея и да я извадите. След това с помощта на ролката можете да преместите болта в посока на отваряне на ключалката.

Leave a Reply