Избор на дрехи за скиор

избор-ски-дрехиВсе повече и повече хора се стараят да прекарват свободното си време сред природата и то в активен отдих. Ските често са подходящ и предпочитан избор. Ако вие сте от тези хора тогава е необходимо да изберете правилните дрехи. Преди да отидете в магазин за зимно облекло, определете за себе си към коя група скиори принадлежите. Ако не сте  професионалист  и не мислите да се пускате прекалено често по трасето смятам, че е излишно да си купувате дреха с всички необходими детайли.

Хубавите дрехи за скиори може да ги отличите по няколко признака:

  1. Използваните технологични материали. Производителите отдавна отбелязват параметрите на тъканта – водоустойчивост в милиметри на водният стълб, издръжливост, паропроницаемост в грам на течност на един квадратен метър, ветроустойчивост и прочее. Модела е необходимо да го избирате по характеристиката на мембраната. Общото правило е следното:
  • За обикновените скиори, които се спускат в умерен режим са достатъчни водоустоичивост 4000 мм и паропроницаемост 4000 г/кв.м/24 ч. По-високи показатели означават и по-скъпа дреха, но и ще ви бъде по-комфортно.
  1. Изолацията също е важна тя трябва да е тънка и лека.
  2. Наличие на важни детайли. Такива са водонепроницаеми ципове, допълнителна вентилация, и лепени шевове. Избирайте на принципа „колкото повече толкова по-добре“. Обърнете внимание да има такива елементи като джобче за ски паспорта, ключодържатели, ръкавици и други.
  3. Кройката на дрехите. Скиорите използват или комбинезони или комбинация от яке с панталон. Като панталоните могат да бъдат с висок или нисък пояс. Високите панталони с презрамки осигуряват по-добра защита от снега отвътре и така якето може да бъде с всякаква дължина. Ако панталоните се закопчават на кръста, тогава е добре якето да е по-дълго. Ръкавите трябва да се закопчават стабилно за да не се задръстват с сняг. Вътрешната страна на якето е добре да е направена от полар, за да не се надрасква кожата на шията. При ципа трябва да има лента под брадичката за да не се плъзга втулката. Хубаво е да има вградена качулка от зад на яката, която да предпазва от дъжд или сняг при нужда.
  4. Обърнете внимание на шевовете. Ако те са залепени или укрепени със специална лента, която не позволява на влагата да проникне през дупките оставени от иглата това яке ще издържи по-дълго.
  5. Изберете ярки разцветки за да се виждате от дълече. Освен това ще изглеждате по-елегантно.

И накрая няколко съвета. Производителите съветват да използвате специални миещи мембрана средства и перете на режим за деликатни дрехи и максимално намалете превъртанията на центрофугата. Мръсните петна може да ги почиствате и с влажна кърпа. Не сушете върху радиатор. Отнасяйте се с дрехите си внимателно и разумно – и те ще продължат да ви радват повече от един сезон, осигурявайки ви комфортно пътуване и спускане със ските при всякакви климатични условия.

Повече на: http://e-alexandra.com/

Leave a Reply