Защо изборът на домоуправител е труден


Много български граждани са се сблъсквали с трудността да изберат подходящ кандидат за домоуправител на входа в жилищния блок или кооперацията, в която живеят. Трудността на този избор се крие най-вече в липсата на време при хората, които са претрупани с професионални и други ангажименти. Точно тази тема ще засегнем по-долу в статията ни.

В началото ще ви припомним общото събрание, на което се издигат кандидатурите за домоуправител. Там трябва да се излъчи един човек, на който да се гласува доверие. За съжаление, когато се стигне до даден съкооператор, който да поеме щафетата той отказва, заради невъзможността да се занимава с належащите проблеми и въпроси на входа.

Ако все пак се избере даден съсед, то той няма никакво желание да се запознае със Закона за етажната собственост, тъй като го смята за излишен. Това обаче води до много спорове и дори скандали между съкооператорите. На всяка цена управителят, трябва да познава законите, неговите права и задължения. Само по този начин входа ще бъде управляван успешно.

За да се предпазят от грешен избор, много хора залагат на професионален домоуправител, тъй като той им предлага перфектно обслужване и грижа за собствеността. От този човек зависи отношенията между съседите да са добри и входът в сградата да има всичко необходимо. Той ще води отчети и домова книга, както и ще се занимава с отделни дейности за входа.

Разбира се, наемането на професионален домоуправител невинаги е наложително, особено ако между съкооператорите има стабилни и сигурни хора. В противен случай е добре да обсъдите възможността специалист да управлява етажната собственост срещу съответното заплащане.

В заключение
От написаното става ясно, че домоуправителят е много важен кадър за всяка жилищна сграда. Внимавайте при избора му, защото от него зависи по-добрия живот и приятелските отношения със съседите ви. Все още има хора, които биха се заели с тази длъжност, така че стискаме ви палци да попаднете на точния човек и да живеете в една по-коректна и миролюбива среда.

Leave a Reply