Дюбели за плочи PD

vidove-dubeliВсеки на когото се е налагало сам да извършва леки ремонти в дома или офиса вероятно е запознат със значението на думата дюбел и за какво точно служи. Не е проблем да намерим магазин, в който се продават дюбели, нито е трудно да ги монтираме. Единствения проблем пред нас може да се окаже правилния избор на дюбели, в зависимост от материала, в който ще ги поставяме.  В тази статия ще дадем съвети при избора и тънкостите на поставяне на дюбели в плочи от вида PD.

Този вид дюбели могат да бъдат завити както в плочи с мека сърцевина (гипсокартон и гипсофазер), така и в плочи от дървесни частици, шперплат и др. Те могат да се използват за окачане на леки предмети, различни етажерки и шкафове и др.

Самият дюбел е изграден от пластмаса и има две части, които са подвижни една спрямо друга. Едната е цилиндър с нарязан надлъжно преден край, а другата част е плътен конус. Предварително се прави отвор, чийто диаметър да отговаря на този на дюбелът, след което го набиваме вътре в него. Можем да използваме този тип дюбели и при по-тънки плочи. При плочи от дървени частици металния винт преминава през тялото на дюбела, след което се забива в конусовидното тяло, което завършва с отвор. В този момент винтът го издърпва напред, като то отговаря като навлиза в цилиндричното тяло, надлъжно нарязаната му периферия се разперва встрани и по този начин дюбелът е застъпен здраво в отвора на плочата. Има стопове, които не позволяват връщането на конуса назад.

Завъртането на дюбела при завиване на винта е предотвратено, благодарение на надлъжно оребрената му цилиндрична част. Има изпъкнал пръстен по периферията на главата му, което не позволява потъването й под повърхността на плочата. Друго предимство на дюбелите е, че за тяхното монтиране не са необходими специални инструменти. PD дюбелите най-често се предлагат комплект с метални винтове, които са специално пригодени за плочи от дървени частици.

За да бъдете сигурни, че вашия проект е здраво скрепен, изберете висококачествени дюбели, каквито ще откриете в богатия каталога на фирма ИТТ България ООД – http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/дюбели. В него се предлага голямо разнообразие от видове дюбели, които намират широко приложение в различни сфери.

Leave a Reply