Бизнес с отглеждане на лавандулра

Защо отглеждането на лавандула е толкова печелившо днес? Макар и само защото Франция, която винаги е била основният производител на лавандула, става все по-малко конкурентоспособна поради високите разходи. Регионът на Прованс, известен със своите безкрайни лавандулови полета, обхващащи общо около 20 000 хектара, е намалил дела си от световно производство от две трети до половината през последните десет години.

Актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за цяла България!

Пустото място бързо се заема от Китай, вторият по големина производител, и Източна Европа. Напоследък руските фермери започват да изоставят традиционните култури и да се обръщат към други, по-рядко срещани по нашите земи, но носещи добра печалба. Лавандуловите полета са точно такива изключително печеливши растения.

 

Интересът към отглеждането на лавандула се увеличи значително, когато стана ясно, че печалбата, която може да се получи от отглеждането на това растение на хектар, достига 8000 евро. Тези, които навлизат в бизнеса с лилаво злато на малки парцели от няколко хектара, също са привлечени от относително малката първоначална инвестиция.

Първото нещо, което трябва да започнете успешен бизнес, е парцел, където ще расте лавандула. От опита на чуждестранните фермери е известно, че много от тях започват пробно отглеждане на лавандула върху парцели от 0,5 – 1 хектар. Като правило този бизнес включва големи фермери, които отглеждат култури, но се интересуват от тази нарастваща, обещаваща ниша и собственици на малки ферми, тъй като лавандулата е идеална, непретенциозна и лесно възстановима култура.

 

Подготовка на почвата преди засаждане След като намерите подходящ парцел земя, той трябва да бъде правилно обработен. Лавандулата може да се засажда през есента или пролетта. Ако е възможно, най-добре е да се засажда през есента, което ще позволи на резниците да се развият през зимата и да се вкоренят по-добре, което ще даде по-голям процент запазване на разсад. Подготовката на почвата за отглеждане на лавандула включва няколко процедури, като например: Оран Дисковане (разхлабване) Фрезоване (изравняване) Оформяне на легла (по избор, но желателно)

 

Пролетното засаждане на резници започва след размразяването, тоест в началото на март. Ако зимата беше достатъчно топла, засаждането може да се извърши в края на февруари. Лавандулата е много непретенциозно растение, което лесно понася температури от +40 до -20С. Пазарните цени на лавандуловите резници, необходими за засаждане на един хектар (ще ви трябват около 18 000 разсада), ще бъдат около 50-80хиляди лева. Зависи от избрания сорт и разстоянието между редовете. Ако берете лавандула механично, трябва да увеличите разстоянието между редовете, което ще намали броя на резниците, които трябва да бъдат засадени.

 

Напояване на лавандулови полета Не трябва да се пренебрегва напояването и капилярният вариант е по-добър. В идеалния случай плантацията с лавандула ще бъде разположена до водоизточник: река, езеро или напоителен канал, което предполага високи първоначални разходи. Въпреки това трябва да се внимава много при избора на място за засаждане и да не се засаждат в низини, които могат да бъдат засегнати от наводнения, тъй като лавандулата е уязвима на влага и гниене, ако почвата е преовлажнена

Leave a Reply