Причини за разреждането на акумулаторната батерия  на автомобила ни

Акумулатор

Акумулатор

Повечето хора са наясно с принципите на действие на акумулатора на един лек автомобил. Той съхранява и преобразува енергия, благодарение на която нашия автомобил се движи. Понякога колкото и добре да се грижим за колата си – не пропускаме профилактичните прегледи, обръщаме внимание на всяко отклонение от нормалния режим на работа на превозното средство и отстраняваме проблемите още в начална фаза, нашия акумулатор не се представя добре, губи капацитет (може да се случи дори на автомобили, които са в движение всеки ден). Причина за това е разреждането на акумулатора и неспособността да извърши един пълен цикъл на заряд, което да възстанови неговия капацитет. За това има причини, и най-честите от тях са:

  • Консуматорите в нашия автомобил изразходват повече електрическа енергия, от колкото е способен да осигури алтернатора. Когато работи на празен ход, то алтернатора използва 15-30% от своя капацитет. Ако в същия момент в автомобила има много включени консуматори, част от ел. енергията ще бъде осигурявана и от акумулатора, което ще доведе до неговото разреждане.
  • Ако алтернаторът има разхлабен ремък, това води до затрудняване на неговата работа.
  • Причина за разреждането може да се окаже и някакъв проблем с регулатора на напрежението или някой от електрическите блокове
  • Ако връзката между електродите на батерията и клемите е слаба, това намалява ефективността на акумулатора
  • Аварийна утечка на електричество, която може да бъде причинена от износване на изолацията на електрически кабели или техните връзки
  • Ако запалителната ни система не е добра и се налага продължително въртене на стартера, това със сигурност води до силно разреждане на нашия акумулатор
  • Ако забравим да изключим някои от електрическите консуматори в нашия автомобил. По-новите модели имат защитна система, която ни напомня чрез звуков сигнал за забравени включени фарове или който и да е друг ел. консуматор.
  • Ако пътуваме предимно в градски условия, където трябва да поддържаме ниска скорост и се налага често да спираме на светофари трябва да знаем, че нашия акумулатор е силно застрашен от редовно разреждане.

За да бъдем сигурни в нашия автомобил трябва първо да се уверим, че правим всичко необходимо, за да осигурим условия за правилна работа на всяка една част от нашето МПС.

Ако в следствие на редовно разреждане вашия акумулатор вече не е достатъчно надежден и колата ви не винаги пали от първия път, най-добре е да помислите за нов. В каталога на онлайн магазин www.100ampera.com ще откриете голям избор от доказани немски акумулатори с отлично качество и на атрактивни цени.

Leave a Reply